İkinci Üniversite Kayıt İşlemleri
Açıköğretime kayıt olmak isteyen öğrenciler için 4 kayıt işlemi bulunmaktadır. Yeni kayıt, Dikey geçiş, Yatay Geçiş ve İkinci Üniversite kayıtları. Eğer daha önce herhangi bir üniversite okuduysanız veya şu anda okuyorsanız açıköğretime İkinci Üniversite Kayıt İşlemi ile sınavsız olarak kayıt olabilirsiniz. 2 yıllık okuyan veya okumuş öğrenciler 2 yıllık aof bölümlerine, 4 yıllık okuyan veya okumuş öğrenciler ise 2 ve 4 yıllık açıköğretim bölümlerine sınavsız olarak kayıt olabilirler.
İkinci Üniversite hakkında detaylı bilgi almak ve ön başvuru yapmak için aşağıdaki web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Ön başvuru yapmayanlar da kayıt zamanı geldiğinde ikinci üniversite kaydı yapabilmektedir.
http://ikinciuniversite.anadolu.edu.tr
İkinci Üniversite İnternet Başvuru ve Kayıt Tarihleri
2019-2020 Öğretim Yılı İçin Planlanan İnternet Başvuru ve Kayıt Tarihleri | |
İnternet Başvuru Tarihi | 2 Eylül – 18 Ekim 2019 |
İnternet Başvuru Adresi | http://aof.anadolu.edu.tr |
AÖF Bürosundan Kayıt Tarihi | 2 Eylül – 18 Ekim 2019 |
AÖF Bürosundan Mazeretli Kayıt Tarihi | 18 Ekim 2019 |
Adaylar, http://aof.anadolu.edu.tr adresinden Kayıt Otomasyonu bağlantısı “İkinci Üniversite” linkine tıklayarak internet başvurularını gerçekleştireceklerdir. Daha sonra kayıt için gerekli belgeleri hazırlayarak, banka ödemesini yaptıktan sonra AÖF Bürolarından kayıt işlemlerini tamamlayacaklardır.
YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARININ ÖRGÜN/UZAKTAN EĞİTİM PROGRAMLARINDA OKUYANLAR VEYA MEZUN OLANLAR İLE AÇIKÖĞRETİM PROGRAMLARINDAN MEZUN OLANLARIN AÇIKÖĞRETİM PROGRAMLARINA KAYDOLMALARINA İLİŞKİN ESASLAR |
Yükseköğretim kurumlarında örgün, uzaktan eğitim ve açıköğretim sistemi programlarında aynı anda farklı düzeylerde (lisans, ön lisans ve lisansüstü) eğitime devam edilebilmekte ancak, aynı anda iki örgün ön lisans veya iki örgün lisans programında eğitime devam edilememektedir. Ancak;
- Örgün/uzaktan eğitim yükseköğretim programlarında kayıtlı öğrenciler ile bu programların mezunlarından,
a) Meslek yüksekokullarında okuyan/mezun olanlar ile örgün lisans programlarından ön lisans diploması alarak ayrılmış olanlar,
b) Lisans programlarında okuyan/mezun olanlar,
c) Anadolu Üniversitesi Açıköğretim sistemine göre öğretim yapan fakültelerden mezun olanlar (halen kayıtlı olanlar başvuru yapamazlar) ve diğer yükseköğretim kurumlarının açıköğretim programlarında okuyan/mezun olanlar;
Herhangi bir yükseköğretim kurumunun lisans programından mezun olan veya okuyan öğrenciler açıköğretim sistemine göre öğretim yapan fakültelerin ön lisans /lisans programlarından birine,
Herhangi bir yükseköğretim kurumunun ön lisans programından mezun olan veya okuyan öğrenciler açıköğretim sistemine göre öğretim yapan Açıköğretim Fakültesinin ön lisans programlarından birine okumakta veya mezun oldukları alanlarda olmamak kaydıyla, sınava girmeden ve örgün/uzaktan öğretimdeki kayıtlarını sildirmeden doğrudan Anadolu Üniversitesine başvurmak suretiyle kayıt yaptırabilirler. - Yukarıdaki koşullarda açık öğretim programlarına kaydolan örgün öğretim öğrencileri veya mezunları, örgün öğretimden açık öğretime ders transferi veya kredi saydırma işlemi yaptıramaz.
- Örgün öğretimin herhangi bir programına yerleştirilmiş olan adaylar, yukarıdaki koşullara uymak suretiyle, aynı öğretim yılında kendi alanları dışındaki bir açık öğretim programına kayıt yaptırabilirler.
- ÖSYM’nin Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alan KKTC’deki üniversitelerde okuyan öğrenciler de yukarıdaki olanaklardan aynen yararlanırlar.
- Bir yükseköğretim programından mezun olamadan yükseköğretim programından ilişiği kesilen, herhangi bir örgün yükseköğretim programında kaydı bulunmayan veya açık öğretim programlarında okumakta olanlar yukarıdaki olanaklardan yararlanamazlar.
- Açık öğretim programlarının herhangi birinde öğrenci iken okumakta olduğu alan dışındaki örgün öğretim programlarından birine yerleştirilen adayların açık öğretimdeki kayıtları silinmez.
- Bir örgün yükseköğretim programında okuyanlar veya bu programlardan mezun olanlardan, açık öğretimin bir programına kayıt yaptıranlar, askerlik işlemleri hariç açık öğretimdeki tüm öğrencilik hizmetlerinden yararlanırlar.
- Açık öğretim programlarına kayıt yaptırdıktan sonra örgün öğretimden kaydını sildiren öğrenciler, bu durumlarını belgelendirmek koşuluyla askerlik işlemleri dâhil tüm öğrencilik hizmetlerinden yararlanırlar.
- Uyruğundan biri T.C. olup yurtdışı yükseköğretim kurumlarından mezun olan ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığından denklik belgesi alanlar başvurabilirler.
2019-2020 öğretim yılı İkinci Üniversite kapsamında Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerinin birinci sınıfına kayıt yaptırılabilecek önlisans ve lisans programları;
Açıköğretim Fakültesi Önlisans Programları |
- Acil Durum ve Afet Yönetimi **
- Adalet
- Aşçılık
- Bankacılık ve Sigortacılık
- Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı *
- Coğrafi Bilgi Sistemleri
- Çağrı Merkezi Hizmetleri
- Dış Ticaret
- Emlak ve Emlak Yönetimi
- Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon **
- Ev İdaresi
- Fotoğrafçılık ve Kameramanlık
- Halkla İlişkiler ve Tanıtım
- İlahiyat (Arapça) *****
- İlahiyat
- İnsan Kaynakları Yönetimi
- İş Sağlığı ve Güvenliği (Yeni)
- İşletme Yönetimi
- Kültürel Miras ve Turizm
- Laborant ve Veteriner Sağlık **
- Lojistik
- Marka İletişimi
- Medya ve İletişim
- Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası
- Muhasebe ve Vergi Uygulamaları
- Özel Güvenlik ve Koruma ****
- Perakende Satış ve Mağaza Yönetimi
- Radyo ve Televizyon Programcılığı
- Sağlık Kurumları İşletmeciliği
- Sosyal Hizmetler
- Sosyal Medya Yöneticiliği (Yeni)
- Spor Yönetimi
- Tarım
- Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik *
- Turizm ve Otel İşletmeciliği **
- Turizm ve Seyahat Hizmetleri **
- Web Tasarımı ve Kodlama
- Yaşlı Bakımı
- Yerel Yönetimler
Açıköğretim Fakültesi Lisans Programları |
- Felsefe
- Halkla İlişkiler ve Reklamcılık
- Sağlık Yönetimi
- Sosyoloji
- Tarih
- Türk Dili ve Edebiyatı
- Yönetim Bilişim Sistemleri
İktisat Fakültesi Lisans Programları |
- Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
- İktisat
- Maliye
- Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi
- Uluslararası İlişkiler (İngilizce) ******
- Uluslararası İlişkiler
İşletme Fakültesi Lisans Programları |
- Havacılık Yönetimi ****
- İşletme (İngilizce) ******
- İşletme
- Konaklama İşletmeciliği ***
- Uluslararasi Ticaret ve Lojistik Yönetimi
* Bu programlarda uygulama dersi (Klavye Öğretimi) bulunmaktadır.
** Bu programlarda zorunlu staj uygulaması bulunmaktadır.
*** Bu programda isteğe bağlı staj uygulaması bulunmaktadır.
**** Özel koşullu olan programlar.
***** Programın öğretim dili Arapçadır.
****** Programın öğretim dili İngilizcedir.
**** Açıköğretim Fakültesi Özel Güvenlik ve Koruma Önlisans Programına kayıt yaptıracak adayların ayrıca tam teşekküllü resmî bir hastaneden, bu mesleği yapmayı engelleyecek fiziki ve ruhsal engeli olmadığını, erkek adayların 1.70 m’den, kız adayların 1.63 m’den kısa olmadığını belgeleyen sağlık kurulu raporu ile sabıka kayıtlarının olmadığını gösteren belgelerini diğer kayıt belgeleri ile birlikte AÖF bürosuna vermeleri gerekmektedir.
**** İşletme Fakültesi Havacılık Yönetimi Lisans Programına kayıt yaptıracak adayların ayrıca havalimanı giriş kartı almasına engel oluşturacak herhangi bir Adli Sicil Kaydı veya Adli Sicil Arşiv Kaydı bulunmadığını gösteren belge ile bu mesleği ve/veya meslekte verilen görevi icra etmesine engel oluşturacak herhangi bir sağlık sorunu (işitme kaybı/eksikliği, görme kaybı eksikliği vs.) bulunmadığına dair tam teşekküllü bir hastaneden alınan sağlık kurulu raporunu diğer kayıt belgeleri ile birlikte AÖF bürosuna vermeleri gerekmektedir.
Açıköğretim Fakültesi İlahiyat (Arapça) Önlisans, İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Lisans ve İşletme Fakültesi İşletme (İngilizce) Lisans Programlarına İkinci Üniversite Kayıt İçin Özel Koşullar |
- Bu programlarda zorunlu hazırlık sınıfı bulunmamaktadır. Bu programın eğitim dili Arapça ve İngilizcedir.
- Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan yabancı dil sınavlarından en az 60 puan ya da ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından veya Yükseköğretim Kurulu tarafından yapılan YÖKDİL sınavından bu puanın eşdeğeri bir puan alınmış olanlar yabancı dil yeterliğini sağlamış sayılır. Bu sınavların sonuç belgelerinde sınavın geçerlilik süresi belirtilmedikçe, bu süre 5 yıldır.
- Öğretim dili olarak belirlenen yabancı dilin resmî dil olarak konuşulduğu bir ülkede, o ülke vatandaşlarının devam ettiği ortaöğretim kurumlarında eğitim ve öğretiminin en az son 3 yılını başarıyla tamamladığını belgeleyenler yabancı dil yeterliğini sağlamış sayılır.
- Yabancı dil hazırlık eğitimi veren ve ÖSYS Kılavuzunda yer alan herhangi bir yükseköğretim kurumunun hazırlık eğitim-öğretimini son 5 yıl içinde başarıyla tamamladığını belgeleyenler yabancı dil yeterliğini sağlamış sayılır.
- Mütercimlik-Tercümanlık programlarında okuyanlar/mezun olanlar yabancı dil yeterliğini sağlamış sayılır.
- İngiliz Dili ve Edebiyatı programlarında okuyanlar/mezun olanlar yabancı dil yeterliğini sağlamış sayılır.
- Eğitimlerini yabancı dil (İngilizce) okuyanlar /mezun olanlar yabancı dil yeterliğini sağlamış sayılır.
- İngilizce Öğretmenliği programında okuyanlar/mezun olanlar yabancı dil yeterliğini sağlamış sayılır.
- Diğer üniversitelerin yeterlilik sınavında başarılı olanlar yabancı dil yeterliğini sağlamış sayılır.
- İlgili makama yazılan yazılarda yabancı dil hazırlık sınıfından başarılı olmuş bilgisi olup notu belirtilmeyenler yabancı dil yeterliğini sağlamış sayılır.